Wij maken onze zorgen over het toenemende gebruik van gif, pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen rondom de Oranjeweg 100 in Emst. Het is bekend dat in heester- en bomenteelt relatief veel gif wordt gebruikt.
Eén van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld is RoundUp van het bedrijf Monsanta (nu Bayer). Het middel is al sinds 1974 op de markt. Het wordt veel gebruikt in de landbouw, maar consumenten kunnen het ook bij tuincentra kopen om onkruid in hun tuin te bestrijden. Een van de actieve bestandsdelen in Roundup is de stof glyfosaat. Daarover is wereldwijd veel te doen omdat het giftig zou zijn, al stellen Europese en Amerikaanse autoriteiten dat het veilig te gebruiken is.
Alleen al in de afgelopen maanden zijn er veel artikelen over dit specifieke onderwerp verschenen. Hieronder tref je hiervan een opsomming:
Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat ZEMBLA afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concentraties aangetroffen. Het zit zelfs in de urine van baby’s. Juist jonge kinderen en kinderen die nog in de baarmoeder zitten, zijn extra kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen, het kan tot hersenschade leiden.
Hoe je het went of keert; wij kunnen wel vaststellen dat Glysofaat geen prettig goedje is. De gedachte alleen al dat omwonenden, campinggasten en passanten door de plannen in toenemende mate hieraan zullen worden bloot gesteld is beangstigend. Wij maken ons dan ook grote zorgen over de gezondheidsrisico's van ons en onze (klein-)kinderen.
Gemeente Epe heeft een zorgplicht
In de vergunningsverlening wordt door de gemeente Epe op geen enkele wijze rekening gehouden met de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden. Ook in de antwoorden van het college op vragen van D66 wordt aangegeven dat "de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen niet worden getoetst. Hierbij gelden landelijke wetgeving en normen. Bevoegd gezag is de inspectie voor de leefomgeving." Dat vinden wij wel erg makkelijk.
Gemeente Epe gaat bovendien volledig voorbij aan de normen van spuitvrije zones. Voor gevoelige functies, zoals woningen en campings is er namelijk een vuistregel in Nederland dat er een spuitvrije zone van 50 meter wordt gehanteerd. Het is taak van de gemeente om de belangen van betrokkenen te inventariseren en deze tegen elkaar af te wegen. De gemeente is verantwoordelijk voor een goede ruimtelijke ordening.
Maak melding van Glyfosaat bespoten weilanden of kerstbomen akkers Help mee om duidelijk te maken hoeveel gif er gespoten wordt, misschien opent dat de weg naar inzicht en verandering.
Akkerbouwers spuiten het gras of gewas (vaak groenbemesters die voor de winterperiode zijn ingezaaid) nu dood om daarna het gewas voor de oogst (meestal maïs) van dit jaar te kunnen inzaaien. Maar ook kerstbomentelers spuiten het gras weg rondom de kerstbomen of heesters. Dat spuiten gebeurt met het omstreden middel Roundup, dat het bestanddeel glyfosaat bevat. Voor veel mensen is dit een verontrustend fenomeen. En organisatie zoals het CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu), wezen er in 2018 al op dat er voldoende alternatieven zijn.